1. Růst kávovníku

Kávovníku trvá tři až čtyři roky, než dospěje. Plody se objevují v řadách na větvičkách brzy po jemných bílých květech s výraznou jasmínovou vůní.

 

Třešním podobný plod, v němž jsou uložena kávová zrna, je zpočátku zelený a postupně tmavne do sytě rudé barvy.

2. Sklizeň a doba zrání

Plody arabiky dozrávají za šest až osm měsíců, robusta potřebuje o tři měsíce více. To umožňuje pouze jednu sklizeň ročně.

 

V některých oblastech, například v Kolumbii a Keni, kde se střídají období sucha a dešťů, bývá i druhá sklizeň.

3. Kdy se káva sklízí?

Doba sklizně se liší podle zeměpisné polohy.

  • Na severní polokouli se káva sklízí většinou na konci roku.
  • Na jižní polokouli probíhá sklizeň na jaře.
  • V rovníkových oblastech může sklizeň probíhat téměř celoročně.

4. Ruční nebo strojní sběr?

Většina kávy se sklízí ručně. I když někde používají strojní sklizeň, ruční česání umožňuje lepší třídění bobulí a šetří keře.

Úroda se může výrazně lišit sklizeň od sklizně. Jeden kávovník ročně poskytne zhruba tolik zrn, kolik je potřeba na půlkilové balení kávy.

5. Zpracování kávových zrn

Po sklizni se kávová zrna zpracovávají dvěma hlavními způsoby: suchým a mokrým (fermentace + promývání).

Způsob zpracování ovlivňuje výslednou chuť kávy.

6. Výška = kvalita

Existuje přímá souvislost mezi nadmořskou výškou a kvalitou kávy.

Čím výše se káva pěstuje, tím pomaleji roste – a tím plněji se rozvíjí její chuť. Například nejlepší keňská káva roste až v 1830 m n. m.

7. Kdo pije nejvíc kávy?

Top 10 zemí podle spotřeby kávy:
USA, Německo, Brazílie, Japonsko, Francie, Itálie, Španělsko, Velká Británie, Indonésie, Nizozemsko.

8. Největší producenti kávy

 

Největším světovým producentem kávy je Brazílie, která zajišťuje přibližně třetinu světové produkce. Na druhém místě je Kolumbie.

9. Jak správně skladovat kávu?

Při skladování kávy je největším nepřítelem vlhkost. Éterické oleje, které dávají kávě chuť, jsou rozpustné ve vodě.

Kávu proto neuchovávejte v lednici – při otevření dvířek se na obalu kondenzuje vlhkost.

10. Nejlepší způsob uchování

Kávu uchovávejte:

  • Vzduchotěsně zabalenou
  • V originálním obalu s ventilkem
  • Případně v mrazničce, pokud ji nespotřebujete do týdne

Ventilek umožňuje odchod CO₂, ale nepropustí kyslík, který zhoršuje aroma.

11. Kyslík ničí aroma

Druhým největším nepřítelem kávy je kyslík.

Aromatické látky se vážou s kyslíkem, čímž se zhoršuje chuť. Proto je důležité mlít kávu těsně před přípravou – ideálně v automatickém kávovaru.

12. Pozor na pachy

Káva velmi snadno přebírá okolní pachy, podobně jako čaj. Proto ji neuchovávejte v blízkosti koření, cibule apod.

 

Používejte výhradně čisté, vzduchotěsné dózy určené pouze na kávu.